söndag 22 september 2013

Vlasti

Trots vägstandarden tar vi oss allt närmare målet för vår resa.
Under vår fortsatta färd, som går genom olika landskapstyper, träffar vi plötsligt på en stor hjord av bufflar. Då det tydligen är tamboskap bör det finnas någon form av jordbruk i området vi passerar.
                                                        
                                                                             
..
 
 
Detta visar sig något senare vara fallet, då vi får beskåda ett sätt att tröska.  
Säden läggs ut på marken och så låter man kor, åsnor eller bufflar gå runt och på så sätt "tröska" ut kornen ur axen. Därefter, när man "tröskat" tillräckligt, avlägsnar man halmen och kvar på marken skall då korn med agnar och annat "boss" finnas kvar. För att "skilja agnarna från vetet" kastar man upp allt i luften och låter vinden ombesörja rensningen. Som kanske framgår av bilden, ligger "tröskningsplatsen" ganska högt i förhållande till omgivningen, för att därmed kunna utnyttja vinden maximalt.
Efter uppehållet fortsätter färden och vi börjar skymta vårt mål i fjärran. 
Vår ankomst är förberedd av IM:s medarbetare som tidigare anlänt. Byn Vlasti bjuder på nya upplevelser och intryck.
Vi närmar oss bebyggelsen och gatan genom byn 
leder till huset som kommer att bli vår bostad under tiden i Vlasti. 
 Efter det att vi installerat oss och lärt känna byn, var som sagt vår uppgift att bygga en vävstuga med virke som anlänt till Ptolemais per järnväg.
Vår första uppgift blev därför att ombesörja transport av allt från järnvägsstationen. För ändamålet inhyrdes en lastbil, som måste göra flera resor för att få upp allt.
Naturligtvis var den grekiska tullen intresserad av importen, så därför kontrollerades lasten mycket noga av en mycket plikttrogen tulltjänsteman som hade utrustats med en våg för att kunna väga varenda byggdetalj. T.o.m de reklammössor som medskickats av byggmaterialleverantören vägdes. Det rörde sig om ett tiotal. Tullaren höll masken och sitt stoiska lugn, även då jag lade på en mössa åt gången på vågen. Det kanske var något annat som var drivkraften i denna regiorisitet från tullmannens sida som vi inte begrep... 
Första lasten anländer och väcker stort intresse från invånarnas sida. Den grekisk-ortodoxe prästen är också närvarande och ger allt kyrkans välsignelse.
Efter det att all material kommit på plats var det bara att starta bygget och första åtgärden var att gjuta alla plintar  och grundmurar som skulle bära upp hela byggnaden.
 Nästa gång börjar byggnaden ta form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar